Na prezentácii projektu VŠFTaM pokrstili DVD multimediálne učebnice

19.01.2012 Bratislava

Bratislava 17. januára (TASR) - Multimediálne učebnice Počítačovej grafiky a Počítačovej animácie dnes v Bratislave uviedli do života herci Roman Luknár a Igor Adamec. Krst oboch pilotných originálne spracovaných DVD nosičov z dielne odborníkov na grafický dizajn a animovanú tvorbu sa uskutočnil v priestoroch bratislavskej Súkromnej strednej umeleckej školy animovanej tvorby v rámci prezentácie pripravovanej Vysokej školy filmovej tvorby a multimédií (VŠFTaM).

Ako uviedla v príhovore jej zriaďovateľka Viera Zavarčíková, o zriadenie školy sa usilujú už od roku 2008. \"Na základe našich dlhoročných skúseností, pedagógov a odborníkov z praxe, ako aj požiadaviek súčasných odborných trendov boli vypracované moderné študijné programy - animovaná tvorba a multimédiá a grafický dizajn,\" konštatovala s tým, že z oboch pilotných študijných odborov Akreditačná komisia v roku 2011 schválila jeden - animovaná tvorba a multimédiá. Jeho odborným garantom je majster zvuku Peter Mojžiš, ktorý v súčasnosti pôsobí ako pedagóg v Ateliéri zvukovej skladby na VŠMU v Bratislave.

Podľa Zavarčíkovej kvalitu vzdelania podmieňujú štyri faktory - dobré spracovanie študijného programu animovaná tvorba a multimédiá, pedagógovia a odborníci z praxe, špičkové materiálno-technické vybavenia a aktuálny upgrade softvéru a hardvéru školy. \"V súčasnosti škola disponuje viac ako 150 PC, 60 iMACmi a má cez 1000 aktuálnych softvérov, z toho 66 druhov softvérových produktov, najmä kvalitné vybavenie Nahrávacieho štúdia, Fotoateliéru a ďalších odborných učebníc,\" vysvetlila zriaďovateľka a podčiarkla vysoko nadštandardné vybavenie školy, \"ktorým sa nemôže pochváliť veľa škôl v Európe\".

Originalitu obsahu študijného programu animovaná tvorba a multimédiá VŠFTaM vidí v postavení časových pomerov klasického výtvarného a softvérového vzdelania, ako je 3DS MAX, FLASH, MAYA, In DESIGN a iné. \"Jedinečným spôsobom sú zapracované do celého bakalárskeho štúdia, ide o tvorivé prepojenie výtvarného potenciálu študentov s multimediálnymi technológiami,\" doplnila.

Ako ďalej uviedla, schválením VŠFTaM by sa prvýkrát na Slovensku začalo vyučovať a priamo tvoriť v aktuálnych programoch. \"Čím by sa doplnila absencia výtvarnotechnického vzdelania na úrovni VŠ. Študenti sa snažia v súčasnosti potrebné softvéry naučiť sami,\" uzavrela Zavarčíková s tým, že táto skutočnosť sa jej potvrdila aj založením festivalu animovaných filmov ANIMOFEST.

Prezentácia pripravovanej VŠFTaM, o ktorej existencii rozhodne hlasovaním vláda, vyvrcholila krátkou prehliadkou odborných učební, ateliérov a štúdií.
 

Vyberte región